Wandelen op de Veluwe: wat kun je verwachten?

Geplaatst Door op nov 21, 2014


slider-veluwe-01Dat je voor een wandeling door prachtige natuur amper verder hoeft te kijken dan je neus lang is, hoeven we misschien niet te vertellen. Zoals we al schreven is er een ongelooflijk grote variëteit aan flora en fauna op de Hoge Veluwe (er zijn de afgelopen jaren zo’n 500 verschillende bloemen en planten geïdentificeerd, en talloze wilde dieren). Wat kun je nu precies verwachten van een dagje in het park?

De cyclus van flora en fauna

In het park komen nog enkele zeer zeldzame en historische plantensoorten voor, waarbij het een profiteert van het ander en er in dit kleine stukje natuur een gehele levenscyclus weerspiegelt wordt. Het klein warkruid leeft van andere planten, de zonnedauw trekt met haar glinsterende druppels vocht smakelijke kleine insecten aan en de jeneverbes voorziet ons van een fijne alcoholische versnapering.

gentiaanblauwtje_Mark_Zekhuis

Het samenwerken van flora en fauna wordt pas echt zichtbaar bij de klokjesgentiaan. Deze wettelijk beschermde bloem met haar prachtige blauwe bloemen biedt het gentiaanblauwtje (een vlinder) een plaats voor haar eitje, waarna het rupsje zich kan voeden met delen van de bloem. Als het rupsje zich na een poosje op de grond laat vallen, brengen knoopmieren het naar hun mierennest waar het zich verder kan voeden, totdat de rups verpopt en uitvliegt.

Wild op de route

zwijn

De dieren in het park leven in het wild, en een ontmoeting met een edelhert of wild zwijn is dan ook niet gegarandeerd. Toch is de kans, vooral in de late namiddag, groot op zo’n ontmoeting. Edelherten op wildobservatieplaatsen, reeën in de bossen, moeflons in kuddes op de vlakten en wilde zwijnen tijdens de schemer. Probeer eens een prachtige wandeling door het park, of lees hoe je voorbereid op pad gaat.