Onbekende parel: het Deelerwoud

Geplaatst Door op jun 2, 2013


Tussen de Hoge Veluwe en Veluwezoom, de twee oudste nationale parken van Nederland, ligt een verborgen natuurgebied. Het Deelerwoud heeft in tegenstelling tot de bekende parken minder variatie in landschappen. Het bestaat namelijk voor de helft uit bos en voor de andere helft uit heidevelden. Dat maakt dit natuurgebied echter niet minder interessant om te bezoeken.

Aantrekkingskracht

Wandelen in het Deelerwoud

Wandelen in het Deelerwoud

De landschappen van het Deelerwoud tonen rust en ruimte. Hier vind je uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden maar ook heuvels en dalen. Tijdens een wandeling door het natuurgebied kom je wel eens een klimmetje tegen. Er loopt een mooie wandelroute door het gebied die je brengt langs stuwwallen, oude handelsroutes en smeltwaterdalletjes. Je kunt ook kiezen voor 4 uur wandelen met de Groene Hart-wandelroute van 15 kilometer.

Op de Grote Heide grazen Schotse Hooglanders, die met hun bruine uiterlijk en brede hoorns niet te missen zijn. Er leven net als in de andere nationale parken ook edelherten, ree├źn en wilde zwijnen. Bijzonder is de grote populaite damherten die in het Deelerwoud leven. Om ze te zien moet je wel in de vroege ochtend naar het gebied komen. Met wat geluk zie je tijdens je wandeling ook de roofvogels die hier nestelen.

Wil je het gebied echt leren kennen, kies dan voor een uitstapje met de boswachter.

Filmpje bronst in Deelwoud: