Nationale park de Veluwezoom

Geplaatst Door op jul 19, 2013


De Hoge Veluwe is niet het enige prachtige natuurgebied in het midden van Nederland. Nabij ligt namelijk het nationale park de Veluwezoom, in handen van de Vereniging van Natuurmomenten. Ook hier vind je genoeg mogelijkheden om de Nederlandse natuur te beleven. Plan je uitstapje en ga wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken. Een uitstapje begint natuurlijk bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom (bij Rheden), van waaruit verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Landschappen en dieren

De Veluwezoom bestaat uit 5100 hectare heide, zandverstuivingen, bos en landgoederen. Vooral de ijstijden hebben gezorgd voor een grote variatie aan natuur. Natuurlijk heeft ook de mens invloed gehad op het landschap van de Veluwezoom. Door intensief gebruik van de bossen als jacht- en weidegebied veranderden veel gebieden in heide en soms stuifzanden.

Zwijnen in Nationale park de Veluwezoom

Zwijnen in Nationale park de Veluwezoom

Wilde dieren zien

Twee wildobservatieposten geven je de kans om de wilde dieren van de Veluwezoom te zien: wilde zwijnen, reeën, edelherten, boommarters, vossen en dassen. Vanaf observatiehut de Elsberg heb je van half september tot half oktober ook nog uitzicht op de edelherten in bronst. Vanaf observatiepost Herikhuizen heb je uitzicht op een ruïne waar onder andere uilen en vleermuizen wonen.

Wil je naar een van de observatieposten, draag dan donkere kleding en geen geurtjes en vergeet je verrekijker niet.

Sportieve activiteiten

In de Veluwezoom zijn meerdere wandel- en fietsroutes uitgezet voor een heerlijke sportieve dag. Wandelingen volg je via de aangegeven gekleurde pijltjes en zijn gemiddeld 4 tot 5 kilometer lang. In het nationale park kun je ook mountainbiken en paardrijden. Voor beide activiteiten heb je een jaarvergunning nodig.

Observatiepost de Elsberg: