Hoge Veluwe


Het nationale park de Hoge Veluwe is een bijzonder stuk natuurgebied en het grootste in Nederland dat in particulier bezit is. Met ruim 5.4000 hectare aan natuur valt in dit nationaal park voor elke bezoeker veel te zien en te ervaren. Het gebied bestaat afwisselend uit stukken bos (loof, naald en gemengd), vennen, stuifzand, grasvlakten en heide (nat en droog). Er leven veel verschillende diersoorten in de Hoge Veluwe, allemaal even mooi en bijzonder. Zo heb je kans om edelherten, reeën, moeflons (wilde schapen), wilde zwijnen en konijnen te zien. Maar ook prachtige parelmoervlinders, gentiaanblauwtjes en kleine schorseneers.

Zeldzaam

In het nationaal park wonen meer dan honderd diersoorten die op de Rode Lijst staan en met uitsterven worden bedreigd. De ringslang, de heikikker, de tapuit, de bruine vuurvlinder en de draaihals zijn enkele voorbeelden. Daarnaast zie je in het natuurgebied ook plantensoorten die op de Rode Lijst voorkomen, zoals de jeneverbesboom en de lelieachtige beenbreek.

Bezoekers en musea

IngangDe grootte van de Hoge Veluwe en de diversiteit aan landschappen, planten- en diersoorten maken het een bijzonder natuurgebied. Om deze prachtige natuur te behouden betaal je wel entree voor toegang tot het park. Ben je eenmaal binnen, dan kun je naar het Bezoekerscentrum, het Museonder, het Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller Museum voor de ideale combinatie van natuur en cultuur. Kinderen gaan het Museonder geweldig vinden. Hier kunnen ze namelijk letterlijk een kijkje onder de grond nemen. Het museum bevindt zich in het Bezoekerscentrum en is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Activiteiten

Wil je wilde dieren zien, dan kun je naar een van de vele wildobservatieposten. De Millelamel, de Wildbaanweg en het Bosje van Staf zijn met de auto bereikbaar. De andere posten bereik je te voet of met de fiets. Wandelen en fietsen zijn zeer populaire activiteiten in de Hoge Veluwe en daar is het park ook goed op ingericht. Daarnaast zijn er mogelijkheden om het gebied te paard ontdekken. Regelmatig zijn er rondleidingen in de Hoge Veluwe waar je aan deel kunt nemen.

Ga met ons mee en ontdek meer over het mooie natuurgebied de Hoge Veluwe!