Gratis witte fietsen

Geplaatst Door op mei 15, 2013


Kinderen met de witte fietsen

Kinderen met de witte fietsen

Al sinds 1975 kunnen bezoekers van de Hoge Veluwe gratis gebruik maken van de Witte Fietsen om het park te verkennen. In dat jaartal begon het park met 50 fietsen. Nu zijn het er 1700, die je vindt in fietsenstallingen bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus, het Marchantplein en de 3 ingangen. Voor een uitstapje met kinderen zijn er kinderzitjes en kinderfietsen zonder zijwieltjes beschikbaar.

Geschiedenis

Eind jaren zestig kwam Luuk Schimmelpennick met het idee om gratis fietsen aan mensen te verstrekken. Hij wilde 2000 Witte Fietsen in Amsterdam plaatsen, maar dat plan vond nooit doorgang. In 1975 pakte het nationale park de Hoge Veluwe het plan op en al snel werden de fietsen een groot succes.

Hoe het werkt

Bij de fietsenstalling kun je zelf een Witte Fiets pakken. Zodra je deze weer in een stalling zet, mag een andere bezoeker van de fiets gebruik maken. De fietsen zijn dus niet te reserveren en ook niet op slot te zetten. Wil je tijdens je bezoek onderweg pauzeren en weer op de fiets verder, dan zijn er ook Blauwe Fietsen te huur naast het Bezoekerscentrum of bij een van de fietsenmakers in Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen.