Eeuwige rust op de Hoge Veluwe

Geplaatst Door op dec 11, 2013


De prachtige natuur op de Hoge Veluwe is voor veel mensen de ideale plek om even aan de drukte van alledag te ontsnappen en tijdens een mooie wandeling op zoek te gaan naar wat rust. Maar wie echt zijn hart verloren heeft aan deze bijzondere plek in Nederland, kan er voor kiezen om op de Hoge Veluwe zijn of haar laatste rustplaats te vinden. Aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe is namelijk tussen Arnhem en Ede natuurbegraafplaats Heidepol te vinden. Hier kun je zelf een mooie plek uitzoeken waar je later begraven wilt worden, midden tussen het natuurschoon. Je koopt een plek hier voor de eeuwigheid, wat ook betekent dat het aantal plaatsen beperkt is. Zodra de begraafplaats vol is, wordt het weer een natuurgebied. Een mooi idee toch?

Heidepol2

Uitvaart in de natuur steeds geliefder

De afgelopen jaren is er een duidelijke toename te ontdekken in de interesse voor een begraafplaats in de natuur. Kenmerken aan deze begraafplaatsen is dat men hier in de vrije natuur wordt begraven, zonder grafsteen of ander opvallend gedenkteken. In de gevallen waar dit wel gebeurt is het grafmonument biologisch afbreekbaar. Met een dergelijke manier van begraven gaat men dus letterlijk terug naar de natuur, een idee dat veel mensen aanspreekt. Ook is het een aantrekkelijk idee dat een dergelijke begraafplaats voor eeuwig is en er geen onderhoud hoeft te worden uitgevoerd. Dat betekent ook een zorg minder voor de nabestaanden.

Hype in uitvaartland

De uitvaartbranche staat nu niet direct bekend als de meest dynamische, maar men is het er zeker over eens dat er wat betreft natuurbegraafplaatsen een ware hype is ontstaan. Zo merkt een woordvoerder van uitvaartverzekeraar DELA op dat de groep die hiervoor kiest weliswaar maar een half procent van het totaal aantal overledenen is, maar dat deze wel een grote belangstelling heeft. Woordvoerder John Heskes van Yarden verklaart dat de hype is komen overwaaien uit Engeland, waar het al langer populair is om in de natuur begraven te worden.