5 tips om voorbereidt op pad te gaan

Geplaatst Door op dec 30, 2014


Herten Hoge Veluwe-02Heerlijk door de natuur, op zoek naar zeldzame bloemen en loslopend wild. Een wandeling kan er precies uitzien zoals jij dat wilt, met je gezin, een groepje met een gids of gewoon alleen. Waar moet je in ieder geval rekening mee houden als je op pad gaat?

Check het weerbericht

Voordat je de andere tips ter harte neemt, moet je eerst inschatten hoe de dag eruit gaat zien. Wordt het heel heet? Zorg dan dat je je niet te warm aankleedt, of dat je je lagen kleding uit kunt trekken terwijl je onderweg ben. Zorg er in alle gevallen voor dat je meer dan genoeg te drinken meeneemt. Als het koud wordt is het natuurlijk een goed idee je met lagen extra warm aan te kleden, en bij kans op een bui neem je een regenjas mee.

Zoek een wandeltocht die bij je past

Hoe ontspannen wandelen  misschien ook klinkt, als beginner is een belasting van 2 tot 3 uur toch een verrassing voor je spieren. Begin daarom met korte wandelingen, van een uurtje per keer, en bouw daarna op naar de wandelingen voor mensen met meer ervaring.

Wandelen-het-Deelerwoud

Ga voor veel vakjes en opbergmogelijkheden

Het belang van een fijne rugzak die rugklachten voorkomt en genoeg ruimte biedt voor al je spullen mag zeker niet onderschat worden. Zorg dan ook dat je in een goede rugzak investeert, en vergelijk verschillende modellen om te zien welke bij je past. Ideaal tijdens een wandeling zijn rugzakken met veel vakjes waar je snel bij kunt, zoals een buideltje aan de zijkant voor je flesje water of je bidon. Het is wel belangrijk om je rugzak goed te onderhouden om de levensduur te verlengen.

Waterdichtheid is het belangrijkste

Trek schoenen aan die passen bij de wandeltocht. Als je vaak door natte, modderige gebieden loopt, is het een idee om waterdichte schoenen te nemen (let op dat deze wel warmer zijn voor je voeten). De schoen moet in ieder geval stevig zijn en gemaakt om te wandelen, en het liefst ingelopen voordat je aan de wandeling begint. Als de schoenen toch relatief nieuw zijn, neem dan blarenpleisters mee. Zorg dat je ook goede sokken draagt die al een keer gewassen zijn, zodat het niet gaat zweten.